Hvordan har året påvirket driften i borettslagene?

For å kjenne på temperaturen blant borettslagene etter et helt år med kornoarestriksjoner, har vi pratet med styrelederne i tre ulike borettslag i Bodø og Svolvær. Har vi vanlig vis så sindige og staute nordlendinger latt oss knekke av mangel på sosial kontakt og usikkerhet?

Galnåsmyra, Nordlands største borettslag

Kim Andre Slottøy er plassert på hjemmekontor, som han deler med unger på hjemmeskole. En kjent situasjon for mange. Kim er styreleder i Galnåsmyra borettslag på Hunstad utenfor Bodø. Galnåsmyra er et stort borettslag, med 304 boliger i rekkehus og over 500 beboere. Borettslaget stod ferdig i 1977, og er et godt eksempel på datidens arkitektur, som vi også ser har fått en renessanse de siste årene.

Kim Andre Slottøy er styreleder i Galnåsmyra borettslag på Hunstad i Bodø

Kim Andre Slottøy er styreleder i Galnåsmyra borettslag på Hunstad i Bodø

-Utfordringen vi har møtt med koronasituasjonen har vært å få informasjon ut til alle beboerne. Vi har ikke kunne holdt informasjonsmøter som tidligere på grunn av smittevernregler. Siden vi er et stort borettslag, har vi også et stort aldersspenn på beboerne. Det betyr at ikke alle er til stede på de plattformene vi bruker for å dele informasjon digitalt, da har vi forsøkt etter beste evne å nå ut til dem med skriftlig informasjon.

I et såpass stort borettslag, skulle man tro at noen etter hvert har vist misnøye og bekymring rundt situasjonen, men det er ikke tilfelle i Galnåsmyra.

-Fra beboerne har vi ikke merket så mye med bekymringer og slikt, annet enn at noen ringer litt oftere til vakttelefonen. Vi har jo ingen felles trappeoppganger her, alle har egen inngang, så hverdagen har nok gått som normalt for de fleste. Felleslokalet vårt i Myrstua har vi holdt stengt, og alle arrangementer som skulle vært holdt der har blitt avlyst.

Og nettopp felleskapet har lidd litt under pandemien.

-Vi klarte å holde en liten dugnad i fjor, det ble litt rydding. Vi hadde også generalforsamling med fysisk oppmøte. Der var reglene maks 25 personer, så vi hadde forhåndspåmelding på deltakelse. I år ligger det nok an til at vi avholder generalforsamlingen elektronisk, om Regjeringen åpner for det. Vi må planlegge etter forholdene, og vi har frister å overholde. Slik det ser ut nå, vil det være den beste løsningen. Så har vi jo fått gode tall for deltakelse fra andre borettslag som har holdt sine generalforsamlinger elektronisk.

Sjøgata 6 i Bodø sentrum

Sjøgata 6 borettslag i Bodø sentrum har 115 leiligheter i en høyblokk. Borettslaget er plassert i etasjene over en næringsdel på to etasjer, med blant annet dagligvarebutikk og treningssenter.

Sjøgata 6 i Bodø med styreleder Geir Steinar Hanssen innfelt.

Sjøgata 6 i Bodø med styreleder Geir Steinar Hanssen innfelt.

Styreleder Geir Steinar Hanssen er fersk i rollen som styreleder, men har god kontroll på hva som har blitt gjort i borettslaget det siste året. Siden borettslaget har felles inngang og heis, har de vært nødt til å være på ballen med tanke på smittevernet.

-Vi har måttet gjøre et par grep, blant annet med vasking av bygget. Byrået vi bruker har et ganske annet regime nå, enn før korona, med spriting av håndlister, grundig vask av trapperom, dører og heiser. De har lagt lista en del høyere i forhold til renhold.

Et positivt moment med blikk på folkehelsa, er at tiltakene som er gjort for å begrense antall personer i heisen og skape færre kontaktpunkter, gjør det enklere å bruke trappen.

-Vi har to heiser, en stor og en liten. Der har vi måttet begrense antallet i heisen til én person i den lille og to i den store. Vi har en metallgrind i etasjeskillet mellom borettslaget og næringsdelen, den har vi latt stå åpen på dagtid slik at folk skal slippe å åpne den. Det gir færre kontaktpunkt, og gjør det lettere å bruke trappene fremfor heisen.

Også her har det vært lite negative tilbakemeldinger, men beboerne har hatt spørsmål om fremkommeligheten i bygget om en kritisk situasjon skulle oppstå.

-Vi har ikke hatt noen negative tilbakemeldinger eller merket noe irritasjon fra andelseierne. Vi har fått en del spørsmål om hva som er innafor å gjøre med tanke på smittesituasjonen, og det praktiske med hvordan ambulansepersonalet skal komme seg opp i blokken ved en nødsituasjon. Jeg synes det virker som folk her er ved godt mot.

Sjøgata 6 borettslag planlegger ønsker digital generalforsamling etter at de kjørte samme modell som Galnåsmyra borettslag året før, med påmelding for å delta fysisk på møtet.

-Vi skal ha digital generalforsamling i april, om Regjeringer åpner for det. Vi holdt generalforsamling på gamlemåten i fjor. Da hadde vi forhåndspåmelding for å overholde smittevernsforskriften, og det gikk helt greit det også.

Valbakken borettslag, Svolvær

På andre siden av Vestfjorden holder Valbakken borettslag i Svolvær til. På tross av storinnrykk av turister i sommer, har regionen klart seg bemerkelsesverdig godt under pandemien. Og kan i skrivende stund vise til svært lave smittetall. Valbakken borettslag er på 44 leiligheter, og har både heis, felles innganger og svalganger, noe som har ført til at styret har måttet iverksette smitteverntiltak.

Men ut over det kan styreleder Edgar Arne Jentoft melde at hverdagen ikke har vært alt for langt unna normalen.

-Vi i Valbakken har ikke hatt så store utfordringer. Vi har sørget for at det står håndsprit slik at folk kan sprite hendene på vei inn og ut av byggene. Ellers har vi hengt oppslag ved heisen hvor vi oppfordrer til å holde avstand og å bruke hansker på brytere og dørhåndtak. Vi har vel vært heldige her, det har jo ikke vært så mange tilfeller med koronasmitte i Svolvær. Dermed kan vi leve som normalt, selv om vi likevel tar forhåndsregler.

Og forhåndsreglene følges, forteller Edgar:

-Vi har en eldre beboer som ikke har hatt så mye kontakt med sønnen sin, siden han jobber i barnehage og hun er i risikogruppen. Så det er jo tilfeller at noen er mer ensomme nå. Ellers ser vi at folk følger oppfordringene om å holde avstand, og vi har til og med hatt en liten kø utenfor heisen siden vi oppfordrer til å ta den alene.

Valbakken har holdt digital generalforsamling, og mener det fungerer fint.

-De aller fleste synes det er veldig greit. Der en høy gjennomsnittsalder i blokka, men vi har hatt høy andel besvarelse på sakene som var oppe til behandling. Så er det jo selvsagt noen som undres på om vi ikke skal få møtes og prate med hverandre, og som savner det, avslutter Jentoft.

Previous
Previous

Leder: Høyt trykk på forkjøpsretten

Next
Next

Nobl øker potten til 150 000 kr